Atoom Alliantie
Facebook Image
Follow Us On Twitter - Image

(Leestijd: 1 - 2 minuten)

Lees en huiver, zowel financieel (de burger is weer het haasje) als landschapstechnisch.

Ik raad jullie aan dit artikel van De Stentor helemaal te lezen, dit is actueel en gebeurt in het hele land.
Per windturbine een subsidie van € 665.769 per jaar en uiteindelijk een winst van € 109.890 per turbine in 15 jaar. Wie heeft dit verzonnen, wat een kosten en ook nog het landschap vernield. Wie kan hier voor zijn?

Volgens directeur Rob Rietveld van de Nederlandse Vereniging Omwonenden Windturbines is de exploitatie van een windpark big business. Vooral omdat windenergie nog grotendeels op subsidie draait. Zo ligt er voor Windpark Zeewolde de komende vijftien jaar maximaal 908 miljoen euro aan SDE-subsidie op de plank. Ook Windplan Blauw heeft de SDE al binnen: maximaal 846 miljoen. Rietveld: ,,Die agrariërs verdienen echt veel geld. Naast rendement uit het windpark krijgen boeren met een turbine op hun erf jaarlijks een vergoeding van bijna 50.000 euro. Dat is dubbel profiteren.”

De realisatie van Windpark Zeewolde of Windplan Groen kost gauw 400 miljoen euro. Doorgaans wordt 80 procent door de bank gefinancierd en 20 procent door de groep agrariërs. Rietveld: ,,Over het eigen vermogen dat zij inleggen, behalen ze een rendement tussen 12 en 15 procent, dat na 15 jaar richting 20 procent gaat. De subsidie stopt dan, maar de banklening is terugbetaald. Dat is enorm aantrekkelijk.” In vijftien jaar tijd maakt het windpark naar verwachting zo’n 150 miljoen euro winst.
Stentor Flevoland


BBB Blok witEen slogan die ons verantwoordelijkheid geeft in plaats van oplegt, die ons laat participeren in de maatschappij in plaats van laat volgen. Die ons moed geeft in plaats van angst.
De burger is baas en de politiek mag volgen.
logo landelijk meldpunt bomenkap
logo landelijk meldpunt bomenkap

HWbehoud op Twitter